top of page
Zoeken
corinnebudding

Niet alle buikpijn is slecht! (en wanneer wél?)


Diarree of buikloop is een klacht die voorkomt als je ontlasting dun en waterig is en meerdere keren per dag komt. Vaak heb je ook last van buikpijn en krampen en kun je de ontlasting niet goed ophouden. Je kunt misselijk, vermoeid en zwak zijn, hoofdpijn en koorts hebben. Vaak ruikt de ontlasting anders dan normaal en heeft het een andere kleur.


Wanneer is buikpijn zinvol?

Bij de volgende situaties:

- Infectie van bacteriële toxinen bv stafylokokken, parasiet of virus die via de voeding in de darmen is gekomen.

- Op reis in het buitenland kom je in aanraking met E. coli of andere bacteriën dan je gewend bent wat hetzelfde effect geeft. Hierbij is ook het water een bron.

- Gebruik van bepaalde medicijnen.


Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op de toxinen die in je darmen terecht komen. De darmwand kan geen vocht meer opnemen door de infectie en het vocht blijft in de voedselbrij aanwezig. Hierdoor zorgt je lijf dat de ontlasting mét de toxinen sneller uit je lijf gedreven kan worden en jij weer van die vervelende stoffen af kan komen.


Heel vervelend voor jou, omdat je je zo rot voelt. Een fantastische manier van je lichaam om er vanaf te komen. Je moet er wel op letten dat je niet uitdroogt.


Wat te doen?

Eet wat goed valt en waar je trek in hebt. Bij buikkramp neem je beter kleine porties. Eet fruit of groente, omdat die de vezels bevatten om de ontlasting wat body te geven.

Je kunt juist meer drinken dan normaal. Dat klinkt tegenstrijdig, maar je cellen hebben een vochttekort, omdat het vocht niet geresorbeerd wordt in de darm en je lichaam versneld verlaat. Daarbij helpen zoete dranken zoals melk en vruchtensap je darmen niet. Beter is het om water, bouillon of (kruiden)thee te drinken.


Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?

- Als je bloed of slijm in de pot ziet.

- Als je je suf voelt en denkt dat je flauw moet vallen.

- Als je veel dorst hebt en je steeds moet overgeven en de hele dag niet hebt geplast.

- Als je vaker dan 6x per dag naar de wc moet en langer dan 3 dagen waterige ontlasting hebt.


Waar moet je nog meer aan denken?

Er zijn nog wat middelen die diarree stimuleren. Dan moet je denken aan cafeïne (koffie, cola en energiedrankjes), kunstmatige zoetstoffen en bepaalde medicijnen. Weinig vezels in je voeding kan zorgen dat je diarree ontwikkelt, omdat het volume in de darm dan te laag is.

En hier komt hij weer…. hevige stress maakt de kans op diarree ook groter. (denk alleen al aan een groot examen waar je je druk om maakt. Geheid dat je van tevoren vaker naar het toilet moet en de ontlasting steeds dunner wordt!)



Wat moet je zeker niet doen?

Diarreeremmers gebruiken. De diarree zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen. Als jij middelen gaat nemen om de ontlasting langer in je lijf te houden, kunnen de toxinen zich in de darmen vast gaan zetten en blijf je veel langer last houden dan nodig is.


Wat neem je mee?

Diarree is een signaal van je lichaam dat er toxinen in je lijf zitten die eruit gewerkt moeten worden. Geef het de tijd om dit voor elkaar te krijgen en help je lichaam door groente en fruit te blijven eten en flink water, thee en bouillon te drinken. Voorkom dat je diarree stimuleert door stress, weinig vezels of cafeïne te gebruiken.

Er zijn wat signalen waarbij het verstandig is contact op te nemen met de huisarts.


Bronnen:

Henw.org

Gezondheidsnet.nl

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page