Met een divers microbioom neem je andere beslissingen
- corinnebudding
- 17 dec 2022
- 3 minuten om te lezen

Wat hebben je darmen met je hersenen te maken?
Het blijkt dat er onbewust communicatie plaatsvindt tussen je darmen en je hersenen. Dit noemt men de hersen-darm-as. Eigenlijk een beetje gek, omdat 90% van de ‘gesprekken’ gebeurt vanuit je darm naar je hoofd. Hiervoor wordt het autonome zenuwstelsel verbonden met het enterisch zenuwstelsel.
Het wat?
Het enterisch zenuwstelsel is het eigen zenuwstelsel van ons spijsverteringsstelsel en zit in de darmwand. Het zorgt voor de beweging van de darmen, de bloedstroom en de opname en afbraak van voedingsstoffen. Dit zenuwstelsel kan zelfstandig functioneren en wordt ook wel het ‘tweede brein’ genoemd.
Hoe werkt het dan?
De signaaloverdracht tussen darmen en hersenen maakt gebruik van serotonine wat voor het grootste deel in de darmen wordt geproduceerd en verder voornamelijk in de hersenen voorkomt. Het is dus zaak om je serotoninewaarde op peil te houden. Hiervoor heb je de juiste grondstoffen nodig (denk aan tryptofaan, vitamine B12, zuurstof, magnesium en ijzer) en stoffen die zorgen voor de opname in de cel.
Dit is mogelijk als je het darmslijmvlies en de darmbarrière in goede conditie houdt.
Bepaalde darmbacteriën produceren korteketenvetzuren, zoals boterzuur, die van belang zijn voor de gezondheid van het darmslijmvlies. Sommige bacteriën zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor ontstekingen en beschadigingen. Zij houden het immuunsysteem onder controle en voorkomen overactiviteit.
Het is van belang om de bacteriën met een gunstige invloed op je darmen de overhand te laten houden op de bacteriën met een minder gunstige invloed. Al die bacteriën bij elkaar (en al hun genetisch materiaal) wordt het microbioom genoemd.
Hoe krijg je een divers microbioom?
Dat begint al bij je geboorte. Doordat je door het geboortekanaal gaat, kom je in contact met bacteriën van de vagina en anus van je moeder. Iemand die geboren is door middel van een keizersnede heeft al een achterstand op de aanmaak van diversiteit in zijn microbioom. Bij het krijgen van borstvoeding wordt dit verder uitgebreid. Bij de eerste vaste hapjes komen er vele bacteriën mee naar binnen. Als je nog iets ouder bent steek je alles wat je ziet in je mond en dat geeft verder groei en diversiteit van je microbioom. Het wordt voor het grootste deel in de eerste twee levensjaren gevormd.
Hoe kun je je bacteriën helpen?
Door in de tuin te werken en in contact te komen met bacteriën. (dit gebeurt ook bij tongzoenen 😉)
Door gevarieerd te eten met voldoende groente en fruit, gefermenteerde groenten en de goede vetten (kokosolie, roomboter, vis, olijfolie) en geraffineerde suikers te vermijden. Dit is namelijk voeding voor de minder gewenste bacteriën.
Door rust en ontspanning in te bouwen en stress en opgekropte emoties te vermijden.
Door regelmatig te bewegen en in de natuur te zijn.
En ten slotte door probiotica te nemen om het evenwicht te bevorderen tussen alle bacteriestammen en geen antibiotica te nemen. (natuurlijk wel als het niet anders kan, maar zet antibiotica bewust in)
Wat heeft een divers microbioom voor effect op je hersenen?
In Maastricht is er onlangs een studie geweest waaruit bleek dat er een relatie is tussen de diversiteit van je microbioom en de keuzes die gemaakt worden voor de toekomst. De mensen die de diversiteit van hun microbioom hadden vergoot door de inname van probiotica namen minder risico en waren meer geduldig. De conclusie was dat mensen met een divers microbioom ander gedrag vertonen dan diegenen zonder divers microbioom (zie bron).
“De darmen spelen een rol bij het nemen van beslissingen door informatie die ze aan de rest van het lichaam doorgeven over wat goed is en wat niet” ,volgens Aline Dantas, één van de onderzoekers.
Het hebben van buikpijn bij zenuwen of vlinders in je buik hebben bij een verliefdheid, zeven kleuren schijten bij stress zijn daar voorbeelden van.
Mogelijk speelt dit effect ook een rol bij mensen die het minder breed hebben. Zij eten veelal minder gezond en zullen een minder divers microbioom hebben. Dat heeft dan weer effect op de keuzes die ze maken als het om voeding en geld gaat. Een vicieuze cirkel die pas doorbroken kan worden door bewustzijn over gezonde voeding en leefstijl.
Wat neem je mee?
Als we weten welk effect onze bacteriën hebben op ons leven en welzijn, zijn we ons misschien ook meer bewust van wat we in ons mond stoppen en verder doen om gezond te leven (of juist niet).
Bronnen:
Elias Caldeira Dantas, A., Sack, A. T., Schuhmann, T., Brüggen, E., & Jiao, P. (2021). A gut feeling: How your brain (and your guts) defines your choices. Poster session presented at Society for Neuroeconomics Conference 2021.
Comments